2011. október 4., kedd

Energiatakarékosság: Spórolj a perifériák fogyasztásán!

Energiatakarékosság: Spórolj a perifériák fogyasztásán! (x)

A számítógép lekapcsolása után tovább működő perifériák jelentős áramot fogyasztanak. Spórolj áramot egy standby killer elosztó segítségével!

Ha nem áramtalanítjuk a perifériákat, akkor hiába kapcsoljuk le a számítógépet, azok jelentős áramot fogyasztanak. A legelterjedtebb megoldás a kapcsolóval ellátott konnektor, de a számítógép kikapcsolását követően könnyen elfeledkezik az ember az elektronikai készülékek áramtalanításáról. Milyen jó lenne, ha az áramtalanítás automatikusan megtörténne, kiküszöbölve ezzel a felesleges áramfelvételt.

Forrás: zöldpolc.hu

Az ötlet rendkívül egyszerű: kell hozzá egy energiafelvételt érzékelő elosztó, ami a fogyasztás drasztikus csökkenésekor automatikusan áramtalanítja a hozzá csatlakoztatott készülékeket. Egy gyors beüzemelés után, ahol be kell állítani az általunk használt számítógép átlagos fogyasztási szintjét, már használható is. Miután lekapcsoltuk a számítógépünket, a master-slave elv alapján működő elosztó automatikusan áramtalanítja az amúgy feleslegesen üzemelő perifériákat.

Egy átlagos otthoni nyomtató, kábel modem és router esetében évente több, mint 100 kWh áram takarítható meg az energiatakarékos elosztó használatával. Vagyis a befektetett összeg kb. 1 év alatt megtérül. Az elosztó továbbá túlfeszültség védelemmel is el van látva.


VIA techline